Forum Forums GLAZUUR: PROGRAMMA Pendelen; hoeveel graden tussen min & max?

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Ina 7 jaren, 5 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #5227

  Ina
  Bijdrager

  Ik heb een oude oven, zonder computer o.i.d. Maar ik heb wel een thermokoppel. Als ik bij een glazuurbrand op toptemperatuur ben, dan kan ik de oven zo’n beetje 1 standje lager zetten en dan is de interval zodanig dat ik wel ongeveer op die temperatuur blijf. Het is 20 minuten een beetje spelen met een fractie hoger of iets lager. In dat ‘ongeveer’ zit mijn vraag; hoeveel verschil mag er zitten in de hoogste en laagste temperatuur bij pendelen? Is 10 graden verschil acceptabel? ik ben zojuist op 1220 gaan pendelen, de oven blijft dan een tijdje ergens tussen de 1217 en 1220. Maar uiteraard verschuift dat dan na 5 minuten naar 1222, dus dan zet ik ‘m weer wat lager. Waardoor hij dan weer na 5 minuten 1211 aantikte. (Dus ik weer snel iets hoger, je ziet het voor je 🙂 Moet ik er nog meer bovenop blijven zitten of kan 10 graden verschil wel? Het grootste deel van de tijd loopt de oven toch door 1216..

  #5230

  marcel
  Bijdrager

  Het zal je verbazen hoeveel temperatuur verschil er zelf in de oven is, in de hoeken en op verschillende hoogtes. Het lijkt me dat je het heel goed doet zo, maar mocht iemand er anders over denken dan hoor ik dat graag. Wel een hels karwei zo….. 🙂

  #5238

  Michel Kuipers
  Bijdrager

  De paar graden omhoog en omlaag zijn minder van belang dan de tijd die je pendelt. Ik zou me daar maar geen zorgen over maken, zeker niet als het een glanzend glazuur betreft omdat dat een langer smelttraject heeft = minder last van temperatuursverschillen in de oven of met het pendelen.

  #5285

  Ina
  Bijdrager

  Bedankt beiden! Dat is een geruststelling. En Marcel, hiervoor had ik een oven die alleen maar aan of uit kon, dus dat was 20 minuten lang iedere minuut schakelen 😉 Zo bezien valt dit al reuze mee.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.