Als je de term ‘waarde bepalen’ gebruikt lijkt het er op dat je er van uit gaat dat de waarde van een werkstuk niet gerelateerd is, uit de lucht gegrepen.
De prijs van een werkstuk hangt natuurlijk samen met de tijd de je nodig hebt om het te maken, je voor jezelf bepaalde (redelijke) uurloon, de materiaalkosten, atelierkosten, stookkosten en de bijkomende kosten als administratie, vervoer, documentatie en andere. Een niet onbelangrijk aspect is dat je in de prijs rekening ermee houdt dat ere bij verkoop bemiddelingskosten zijn (percentage van de verkoopprijs). Het maakt ook verschil of je een ontwerp in meervoud vervaardigt of met unica werkt. Je hoort wel dat het met deze complexe materie niet gemakkelijk is hier een bruikbare formule voor te ontwikkelen.
Voor beginners moet ik ook aangeven dat je er van uit moet gaan dat je door onervarenheid in het vak relatief lang werkt aan een werkstuk. De relatief lange tijd kun je dan niet in de prijs verwerken. Ga dus liever te laag beginnen. Op termijn kun je handiger worden en dan beter uitkomen met de gevraagde prijs. Een prijs verlagen is lastig en ook niet wenselijk. Een prijs op termijn verhogen, omdat je er toch niet uitkomt, kan altijd. Werk met serie werk, kun je de prijs afstemmen op wat er in het algemeen door professionele collega’s voor wordt gevraagd. Ga niet concurreren in prijs maar ga liever concurreren in kwaliteit. Dat laatste betaalt zich altijd uit, op termijn.
Dat waren zo wat tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt.
Met vriendelijke groet van http://www.michelkuipers.nl